Itt megtalálod a Megoldásod érettségire

Magyar tételek

Magyar tételek

Szabó Magda – Für Elise (Tartalom)

2020. március 25. - Studium Projekt

Töri esszéíró felkészítő közép és emelt szinten

 

JELENTKEZZ ITT: https://forms.gle/Re6jLPrJkbQ7DpMp9

RÉSZLETEK: https://www.facebook.com/events/674125713790679/

  • 22 Tipp segítségével bemutatjuk, hogyan kell esszét írni
  • 5-6 konkrét példán keresztül meg is mutatjuk az esszéírás menetét


1. rész: Békának bús brekegése

Kiderül, hogy anyja és apja az első világháború legvéresebb szakasza alatt házasodtak össze. Anyja elvált egy férfitől (akit szintén nem fogadott el a teste) ez a férfi megcsalta a saját nagynénjével, Gizellával. Aztán összejön Szabó Magda apjával aki egy menő tanácsos, a anya gondolja, hogy a férfinek lesznek vágyai nem foglalkozik vele, és a gyermek születése után az apa hiába kopogtat, nem nyit „ajtót”.

Szabó Magda nem is gondolt apja haláláig arra, hogy megcsalja anyját de mikor meghalt kinyitotta a fiókját és kiderülnek a leveleiből, az nem derül ki, hogy kivel. Az anyja ezért nem haragszik, tudja,hogy ebben ő volt a hibás és nem engedi Magdának sem tovább olvasni ezeket a verseket.Az ő szüleit szigorúan nevelték, ám úgy gondolták úgy hagyják, hogy M. csak szabadon nőjön fel, nem nevelik csak civilizálják. Anya zongoraművésznek készült, de tanító lett. Apa kényszerített jogász lett. Magdát is beíratták zeneiskolába de tehetségtelen volt és utálta is a zongorázást. Hároméves korára írni és olvasni is tudott. Verseket is írt ám ez nem volt nagy szám, hiszen a család felmenői között szinte mindenki tudott írni. Anya tündérmeséket mondott esténként, apa történelmi és bibliai témájú történeteket, ezeket Magda átköltötte magában.

Édesanyja, nagymamája és dédanyja is költött történeteket és ezeket később Magda le is írta (pl.: Tündér Lala). Hároméves korára elkezdte őt édesapja tanítani, latinul, de grammatikát nem tanított Magdával. Korán akart házasodni. Ez a szokatlan antik kultúra ismeret, amit édesapjától kapott nem volt mindig hasznára, sem gimnazista korában sem pedig a Rákosi-korszakban. Marxizmus elől menekülve lett egyetemen latin szakos. Apja a verslábakat is taníttatta vele. Pap nagybátyja, Béla meglátogatta őket,azt mondta neki latinul, hogy bácsi gyógyítsa meg az a békát. A nagybácsi kiakadt, hogy ennek a gyereknek nem latinul kéne tanulnia hanem játszania. Az apa szégyellte magát, mert a lánya csúnya szavakat is kiabált nagybátyjára. Béla hozott neki egy babát, ezt Magda elásta a fa alá. Az anyja kérdezte hol a baba megmondta neki  és kiásta. Magda kém akart lenni, apja pedig azt akarta táblaíró vagy tanítónő legyen.

Ezen az estén apja helyett anyja akarta őt imádkoztatni.M. elkezdett sírni  anyja megvigasztalta és azt mondta neki, hogy el kell fogadni mindenkit és nem lehet egy felnőttel vitázni és nincsenek istenek csak egy Isten van. Magda igazából nem adott anyjának igazat de nem akart vele vitázni.

  1. rész: a trianoni árva

Magda nem szereti a németeket a háború miatt, és kitervelte, hogy ő majd elcsábítja Mihály trónörököst, hogy visszaszerezze Erdélyt (Cili is segítene neki ebben)Bogdán Cecíliát a déli határon találták halott szülei alatt fejsérüléssel, memóriakieséssel, néma. Zentán született, 4 éves, mint Magda, szőke, vékony, magasabb Magdánál. Didó apja a Trianoni Árvabizottság debreceni képviselője és felutazik Budapestre egy értekezletre. 14-en voltak testvérek ezért mindig is szeretett volna több gyereket.

A gyűlésen megnéztek egy termet, ami tele volt trianoni árvákkal és ott találta meg Cilit, akit már este haza is visz. Jablonczay Lenke először nem szólt semmit, de aztán befogadta a gyereket, és Ilka nénivel befűttetett és meleg vizet engedtetett. Didó közben hátul van a kertben a macskákkal, éppen ellett a cica.Apja behívja őt a házba, és kérdezi, hogy kell-e neki testvér. Didó azt hiszi apja csak hülyéskedik, de amikor bemegy a házba ott áll mindenki és toporzékolni kezd, hogy neki nem kell testvér, nem akar osztozkodni, anyja "áruló". Anyja ölében tartja Cilit. Cilin fekete trianoni kötény van, karszalag számmal. Néma csend van, Cili levetkőzik, nyújtja ruháit Magdának (mindenét odaadná neki), el akarja hagyni a házat. Ilka néni marasztalja, Didó odalép hozzá, megérinti, hozzásimul, elkezd sírni, átöleli Cilit, ezzel befogadja.

Nyár volt, a virágok illata bejárta a levegőt. Osztozkodnak a ruhákon, együtt járnak hittan előkészítőre. Magda protestáns, Cili kálvinista, de csak Didónak mondta el.

  1. rész: sur le pont d'Avignon

1. találkozásnál mind2 kislány azt gondolta, hogy ez vállalhatatlan. Didó csak megjátsza, hogy szereti Cilit, ezt csak apja nem tudja. Huttra doktor megvizsgálja Cilit, nincsen baja, teljesen elvarázsolja őt a kislány. Cili elmondja titkait apjának, anyjához nem közeledik. A család népszerű lesz a befogadás miatt.Cili biedermeier ágyat kap Brüll bácsitól, Didó féltékeny, este ki is rángatja az ágyból, de Cili sikiltozik, feljönnek a szülei és addig nem megy el az anyja amíg el nem alszik. Anyja tudja, hogy Didónak mi a baja, ezért meggyőzi az apjukat, hogy a két lány cseréljen ágyat.

Ezek után Cili nem eszik, nem iszik, majd megszökött és a Városháza előtt koldult. Huttra doktor fedez a családnak és azt mondja h csak benne van a kislányban a menekülés. Az ágyakat visszacserélik. Didó próbálja tanítani beszélni.Lenke hívja Piroska vezető óvónőt. Óvodások közé teszi Cilit, ott sztár.Magda irigykedik, mert Cili kapta meg a főszerepet a márc. 15.-ei fellépésre. Magda verseket, történeteket ír. Cili irányítja a kicsiket, táncol, produkálja magát. és kezdett énekelni franciául. Piroska siet haza a gyerekkel és mondja nekik, hogy Cili beszél. Nehezen szólalt meg, de aztán anyjával együtt énekel franciául. Cilinek francia nevelője volt. Didó édesanyjával aludt aznap este, és mondta a kislánynak, hogy ne legyen féltékeny Cilire, Didó sír, anyja vigasztalja. Híd-motívum megjelenik, elönti a víz. Jablonczay Gizella beszélget Cilivel franciául és meghívja az egész családot a cukrászdába. Cili mindent édességet lesöpört az asztalról, majd elszaladt.

A temetőben találták meg, énekelt azért, hogy pénzt gyűjtsön egy koldusnak. Apja szégyenkezik. Didó és anyukája örül neki, mert most ő a jó. Cili vissza akar menni Zentára. Cilit rendőr hozza haza, apja szégyelli, Cili elájul. Apa szívbeteg. Ők nem a rendes szülei, mamája papája= Didóé

  1. fejezet: Hitbéli előkészítés

Iskolája: Dóczi Gedeon református leánynevelő intézete
Ide járt nagyanyja, nagynénje, dédszülei leszármazottjai is
- Szigorú, maximalista iskola, mindenre felkészítette a tanulókat
- 6 éves kortól lehetett idejárni; feltétel volt, hogy rendesen tudjanak viselkedni a szertartásokon + van hittani előképzése


- Az előkészítőn egy csoportba került Cilivel
- Ő apjának köszönhetően sokat tudott, Cili semmit
- Apja vitte őket beíratni; kiderült, hogy apja korábban udvarolt a hitoktatóknak
- De Lenke lett a felesége, aki római katolikus volt
- Apja Ady Endrének volt egyetemi társa
- A hitoktatókat rögtön elbűvölte Cili, mindig adtak neki jutalom képecskéket bibliai idézetekkel, ő csak eleinte kapott keveset
- Cilinek nagyon tetszett Krisztus története
- Sz. Magda sokat tudott, ezért mindig közbeszólt, kijavította az oktatókat


- 3 hónap után az oktatók elmentek a házukhoz, hogy ott megkérjék, vegyék ki őt az előkészítőből. (Az Apát kiküldték a szobából.)
- Anyja azt mondta, majd megbeszéli az Apával
- Apja előjött a szobából
- Cili könyörgött, hogy őt se küldjék előkészítőre, ha Magdolna nem mehet
- Este Cili az Anyával aludt, az Apa Magdolnával akart beszélni
- Kérdezte M.-t, hogy mi volt, tényleg zavarja az órákat? Mondta, hogy ő csak közbeszól, ha valamit nem úgy magyaráznak, ahogy ő tudja
- Szerinte Isten a magyarok Istene (mivel Petőfi mondta), ne akarja más kisajátítani; „Ne sajátítsd ki te sem!” Mondta az Apja
- Apa: „Szégyent hoztál ránk.” Magdolna: „Nincs oka, nem csináltam semmit. Csak irigyek, hogy jobban ismerem a Szentírást.”
- Apja szomorú volt, tudni akarta, mi történt pontosan
- Magdolna elkezdi ecsetelni, hogy néhány Ószövetségi történetet (pl. Ábrahám-Izsák feláldozása) nem jól értelmeznek.
- Magdolna azt hiszi, hogy Jézus a Hortobágyon él, a halgazdaság körül dolgozik
- Apja kijavítja, hogy Jézus Jeruzsálemben kínhalált halt, hogy az emberiséget megmentse és most ő a királyok királya, aki a mennyben az Atya jobbján ül.


- Elmondja, hogy korábban azért nem mesélt erről neki, mert azok a történetek, amikben kín és gyötrelem van, számára borzalmas, azt hitte, vele történik meg 
- Magdolna olyat is hitt, hogy Jézus feleségül vette Mártát.
- Apja nagyon összetört, belátta, hogy miatta és Anyja miatt van ez, ők meséltek neki rosszul 
- „Ami veled történt, arról mi tehetünk anyáddal… de ha meg nem változol, nagyon ráfizetsz egyszer.” „Minden úgy érvényes, ahogy az iskolában tanítják.” „Csak károdra tettem, hogy eltakartam előtted Jézus véres vonásait
- Megtiltotta neki, hogy olvassa a Bibliát. A szégyent majd megpróbálja elintézni
- Magdolna számára nem világos Jézus története, azt mondja majd másnap megfejti Cilivel; aludni ment.

5. rész: Gidipacal

Kiderül, hogy apjuk Cilit kockás pokrócban hozta haza, szép egészséges gyermek lett belőle. Néhányszor évente pár napra egy pesti központi intézetbe kellett vinni , de sosem beszélt róla h mi történik ott. Amúgy meg anno a határon találták meg a lányt. Nem nagyon beszélt, de Huttra doki szerint sok mindenre emlékszik Cili. A családban ő volt mindenki kedvence, még Magdaé is, bár Magda tudta hogy anyja szívében ő áll az első helyen.

Cilinek nem csak énekhangja, de jelleme is jó volt és már jól érezte magát a Szabó családnál. Újból megemlítésre kerül hogy méltatlan magatartása miatt Magdolnat kirúgták, és anyja Baja nagytiszteletű urat kérte fel hogy készítse fel Magdát az elemire. Ez idő alatt Magda nem szólt bele a tanításba bár nehezen fogta vissza magát. Cili megváltozott, már nem akar segíteni Magdának Mihály elcsábításában. A zenedében kiderült, hogy Cili hangja gyönyörű szoprán, Magda pedig szépen szaval, de ne zongorázzon, mert bűn hallgatni a kalapalast. Magda belenyugodott, hogy Cili lesz a művésznő, Magda több férjet talált ki magának, néha férj háremet tartott képzeletében, aminek alapítója Losonczy Dénes volt (monacói kultúrmérnök), Cilié pedig Roger gróf (sebész pilóta diplomata).

Az író itt előre ugrott a jövőbe: millenniumi zászlót pántlikázza Debrecenben, Cili ekkor mar halott. Visszatér: próbálta segíteni Cilit pl. arról beszélt, hogy az eredendő bűn elfogadhatatlan, de Cili nem akarta, hogy Magda tanítsa őt és hitetlenné változtassa. Amikor az Elemi elkezdődött, a kicsiknek a díszteremben volt az áhítat. Ekkor meg senki sem tudta, hogy Magda vendég tanuló lesz és csak néha fog bejárni a suliba. Mickó néni volt az irás-olvasas tanár, aki egy volt apja korábbi áldozatai közül (éppen ezért es a korábbi előkészítőn történt dolgok miatt nem szívlelte Mickó se Magdát se az anyját.

Amúgy 1823-ban kezdtek az elemit. Az óépület kapunyitója egy komor ember volt es hiányzott egy lába ezért féltek tőle, de a suli amúgy is gaz volt, mert dohos volt, a padló olajos es nem lehetett kezet mosni vagy inni, mert a takarítónők utaltak hogy szétfröcskölik a vizet. Magda rég tudott írni-olvasni, es ekkor mar számolni is, ezért unta a sulit es nem figyelt, inkább faragta a bicskájaval a padot es apja csináltáthatott egy újat. Cili nem volt ilyen okos, ezért ő élvezte es figyelt. Ket barátnőt szerzett, akik anyjuk szerint nem illettek Magdáék pénzügyi helyzetéhez: Lidika (nagy gazdag apa, nagy telek, Magda ott látott először csillagporos eget, szeretett nála vagy másik barátjánál, Pálmánál lenni. Több dolog miatt vettek ki Magdát a suliból. Huttra tanácsára (magatartás, betegségek, gidipacal), Gidipacal = kamaszlány kínzás.  Nagylanyok (14-18) körbevették a kis elemiseket, kiabáltak, hogy gidipacal ki vagy. A kicsi elmondta nevet es utána erőszakoskodtak vele es zálogkent adhattak tárgyakat es a nagyon meg fenyegetőztek h meglesik este h mit dugott el előlük a kicsi. A Tanárokat ez nem érdekelte, inkább arrébb mentek, hogy ne is hallják. Mikor Cilit vettek körbe, ő térden rúgta a vezért és ő akar pénzért ezek utan védő őrizetet vállalt. Cili pont Pesten volt mikor Magdát megverték és véres ruhába ment haza. Gidipacal kitalálóit kirúgtak, Cili jelesre, Magda kitűnőként végzett. A tanárnő úgy nyilatkozott hogy Cili emberi csoda, Magdát pedig nem volt szerencséje megismerni.

Cili igaz szerelemre lelt a tánc stúdióban, ahova anyjuk hordta őket. A fiú: textor Ádám. Lenke az anyjuk pedig azt hitte hogy Magda Lidika egyik tesojaba szerelmes, azért van velük annyit. Lidikaeknak egyébként hatalmas házuk volt es a lányt mindig befogtak valami tennivaló miatt. Ő ment férjhez először az osztályból es később az oroszok lelőttek az apját es lebombáztak a ház egy részét így h anyja es egyik nővére bent volt. Németek által egyik fiú is meghalt stb... Pálma nagyon gyönyörű volt es rossz tanuló, ugy néztek rá mint egy nőstényre es érettségin kimosolygott magának egy kettest. Pálma anyja azt mondta Magdaeknak hogy ha ajándékot hoznak, az legyen értelmes, pl. szűrőszita hogy később hasznos legyen Pálmának. Több nehézség miatt Pálma halott lányt szült es elvérzett. A barátságuk (Cili Magda Pálma Lidika) hosszú volt, ki ki halálával végződött.

6. rész: Cifra palota

  • Gimnazista lett: leírja, hogy ez egy új egyházi (kálvinista) épület, de nincs teljesen befejezve
  • a Kossuth utcában van, továbbra is működik az Ó-Dóczi (a régi épületbe se ő se Cili nem megy)
  • a suliban rezeda-levendula illat terjeng, ez a legmodernebb oktatási intézet (vetítőtermek, igazgatói iroda, laboratórium), nagyon szigorú a házirend, folyamatosan ellenőrzik őket, aki szabályt szeg azt megbüntetik…
  • érettségiig érckoporsószínű kötényt kell hordaniuk, van közönséges ill. dísz egyenruhájuk + tarisznya (csak akkor van náluk pénz, ha kell, amúgy nem vihetnek; tulipán hímzés van rajta), sapka, kalap (zománcos címer +iskola embléma: 2 kéz egy emberi szívet emel az ég felé + Pál apostol idézet van rajta)
  • leírja, hogy már nem foglalkozik Isten létezésével, elfogadja a dolgokat (nem úgy mint régen, mivel Winnetou-t kért karácsonyra, de nem kapott, ebből arra következtetett, hogy Isten nem szereti őt)
  • beszél arról, hogy szegények: Piroska néni fizeti az egyenruháját + városi segély csomagokból kap rendes ruhákat; Cilinek a Trianoni Intézet fizeti a ruháit 
  • az intézetet kisasszonygyárnak csúfolják, az igazgató: Ábelfalviné Bakóczy Melánia – akit Milánónak hív: az érettségiig kíséri Magda osztályát, utána nyugdíjba megy
  • leírja, hogy hogyan néz ki a tanévnyitó istentisztelet, majd beszél az utána lévő eligazításról (órarend stb…)
  • „örül” annak, hogy milyen sokszínű a tantestület (menekült tanárok, testvér iskolákból, határon túlról…)
  • Rácz tanár úr = ének | Ihász Ilonka = német | Móré tanárnő = ofő

 

7. fejezet: Terrárium

- Ofő: Móré Mária; nyelvtant nem szívesen tanított, de Cilinek szüksége lett volna rá, de egyébként Cili szerette őt
- Magdolna unatkozott nála, rajzolgatott a füzetbe
- Az ofő sűrűn bekérette az Anyját, mert panasza volt M.-ra, hogy másképpen adja vissza a tananyagot
- Egyszer múzeumba voltak, megnézték Munkácsy egyik festményét, arról kellett fogalmazást írni. M. a kutyáról írt, nem pedig bibliai személyekről, ezért az ofő azt mondta, hogy ezzel megsértette Jézus Krisztust
- Széttépette vele a dolgozatot, felvitette őt Korondy tanár úrhoz, akinek elmondta mi történt; újraíratta vele a dolgozatot Pilátus szemszögéből
- Korondy mondta: belőle író lesz
- M. szerette Korondyt, aki szintén író akart lenni, de mégsem lett
- Cili nagyon nehezen tanulta az idegen nyelveket, sokszor sírni kezdett emiatt
- M. rossz volt matekból, de Cili jó, ő írta otthon helyette a házit; M. meg a magyarból és idegen nyelvből (német) segített neki
- Felső tagozatban új matektanár: Fejér Margit
- Hittantanár: Beér úr; M. szerette őt
- Kézimunka óra (pl. varrni tanultak) alól felmentették M.-t
- Cili ügyes volt ebben a tantárgyban
- M.-t felmentették tesiből is, mert Huttra doktor olykor szívritmuszavart észlelt M.-nél
- Mikor 13 évesek voltak, előadták a Hamupipőke gyermekoperát; Cili sikeresen szerepelt (énekelt) benne; gratulált neki Krausz Pubi is, aki szintén nagyon szerette a zenét
- M. verset mondott az elején, jó volt, de annyira nem figyeltek rá, mint Cilire
- Felső tagozatosak, és tánc van a Tattay-stúdióban; Textor arra sétál, bemegy, Cili és Krausz Pubi együtt táncol
- Híre ment Cili jó szereplésének, újságírók keresték fel őt, lefényképezte a Színházi Élet c. újság
- Az iskolában minden 3. osztályos középiskolás feladatot kap: írják meg, mit tehet egy magyar nő a Trianon utáni magyar társadalomért (országos verseny volt)
- Az ofő nem akarta azt sem, hogy M. induljon a versenyen
- Korondy megvédte M.-t, mellette érvelt az ofővel szemben
- Végül M. is megírta a fogalmazást és meg is nyerte az egészet
- Jutalma: Benedek Elek Magyar mese- és mondavilága + oklevél
- Az ofő kiakadt, hogy nyerhetett M.
- Korondy csak nevetett
- Ofő kérdezte Korondyt: „Meddig védi Magdolnát?” Válasz: „Csak amíg élek.”

8. rész: Üzenet Elisének

  1. gimnazista esztendő - konfirmáltak
    stilisztikát tanulnak – Cili nem szeret fogalmazni (ő az éneklésnek és a színészetnek él) 
    felső tagozatba lépnek
    Magda ír egy regényt – Szibill (a nyomor öngyilkossággal kivédett egyszerűsítése), Korondy tanár úr elismeri
    sok tanár nem szerette őt, nem ismerték el a tehetségét
    Cili és Magda sokat játszanak általuk kitalált színdarabokat, elképzelt vágyakat játszanak el pl.: hogy ők a szülei Sonny Boy David Lee-nek aki vmi gyerek sztár
    kötelező táncoktatás (balett majd szalontánc)
    azt képzelte Magda hogy egy svéd tudós a férje
    elmondja hogy Cilit mindenki szerette az osztályba, őt viszont csak Pálma és Lidi
    Móré Mária nem kedvelte őt, valami fogalmazás miatt
    Magdolna kíváncsi pl. hogy hogyan születik a gyerek, mért vérzik havonta stb… anyja nem ad neki rendes választ ezért apját kérdezi meg (macska hasonlat)
    Kovács néniről beszél, aki egy jósnő volt (Cili és Magda sokat jártak hozzá)
    Cili férjhez fog menni Tonelli mesterhez, aki a nagyapja lehetett volna…, Kovács néni vmit eltitkol Cili jövőét illetően
    Cili egy Beethoven dalt dúdol és megkéri Magdát h írjon rá pár sort, Cili halála után ezt meg is teszi… (ez az üzenet)

9. rész: A rózsás labirintus

Gimi előtt kapnak levelet Móré Máriától, hogy bekerültek a cserkészcsapatba, aminek alsóban a parancsnoka Ihászné felsőben Fejér tanárnő lesz. Lidika, Pálma, Cili és Magda megalapították a Nagytanácsot, amiben csak ők lehettek. Magda a kezdetektől nem szimpatizál ezzel az „egyesülettel”.

Felső tagozat, Tattayné táncstúdióra kell járni. Magda tanul, tovább ír. Fejér Margit nem vers és művészetbarát, szerinte Magdának nincs nemzettudata, és nem tudja a cserkészkötelezettségeit sem.

  • Új osztályfőnök, Kibédy Áron némettanár volt.
  • Förster tanár úr, franciatanár. Graál Adél: történelem.
  • Korondy: kémia, latin.
  • Új osztálytárs: András Anna. nagyon okos, jól nevelt, tehetséges, volt benne valami nemes.

Kibédy-től öröm volt tanulni, mindent maximálisan tanított és úgy is követelt vissza. Mindenkinek megtanította németül is a minimumot. Korondy már ekkor segített neki a versei művei csiszolgatásában. Őt tartotta második apjának. Cili mindig lámpaláza volt, ezért nem volt sikeres a magyar órákon. Ágoston András jó tanár volt de nem egyetemen tanított mert egy lány megölte magát a kádban miatta, és ezért nem engedték, hogy máshol tanítson. Graál Adélt szerették, mert szűz maradt és a hamvas szőke haja gyönyörű volt, eljegyezte magának egy férfi de az bevonult a hadba és nem lett ezután férje. Valamiért az András családnak ki kell majd emigrálni Amerikába, de ezt nem tudjuk meg miért. Imádott a Cifra Palotába járni. Magda szerelmes volt Ágoston Andrásba. Az 5. év felétől megértette őt Korondy és Ágoston tanár úr is. Rengeteget írt ebben az időszakban, főleg az adventi készülődésben segítette őt az Ágoston iránt érzett szerelme is. A labirintus a szerelem és körülötte rózsa volt, tehát nem bírt belőle kitörni.

10. rész: A gonosz cudarok dagálya

Hatodik osztályosak. Ágoston tanította őket,mindenkivel szemben előnyben volt. Magda imádott arról fantáziálni, hogy milyen volt a római népnek a császárság korában élni. Cili szerelmes rextorba. Otthon mindig gondosan  megtervezett sínházi darabokat adtak elő. Apja otthon elolvasta a kormánylapokat, de nem reagált rájuk. Mikor ezek az újságok a lányokhoz kerültek ők minden iránt nagyon érdeklődtek(színház, filmek, könyvek stb.).

Szabó Magda kezdetben csak álmodik híres zenészeken keresztül Hollywoodról, viszont később ösztöndíjas lesz, majd látogatja a Harvardot és az ő általa annyira nagynak tartott Loyola Universityt (ez jezsuita). Az indította el őt a pályán, hogy van aminek örökre meg kell maradni de az csak a művészet segítségével rögzíthető. Első művét Korondy tanár úrnak mutatta meg. Móré Mária mindekit beléptetett a cserkészcsapatba, ahol sokat kirándultak és heti egyszer adtak ételt szegény családoknak, utálta ezt a csapatot.

Cili a Trianoni Árvákhoz járt de arról neki nem volt szabad  beszélnie. Pálma és Lidika szerették. Magda aggódott h nem lesz ideje tanulni és verseket írni. Fejér tanárnő nagyon rendes bolt ötödikben, ezért úgy gondolta megérti ha kiakar lépni a csapatból, hiszen nem tud énekelni sem és nem jó a kézügyessége sem. csak egy ételt ismernek és minden héten ezt főzik.  Míg Magda a tanárnővel beszélt Cilit még a takarítónők is megajándékozták, hiszen őt mindenki szerette. Tanárnő jól fogadta és azt mondta átgondolja a szünet végéig. Magda hazament az iskolából és ott volt a pap nagybátyja, most nem vesztek össze de Magda továbbra se volt volt a szíve csücske, ellenben Cilit rögtön kedvelte. Béla náluk töltötte az egész szent hetet, így nem volt ideje arra sem, hogy Cilinek elmondja mi volt a tanárnővel. Apja másik testsvére, Öregarthur is jött feleségével Elvirával.

Cili ünnepek után Pestre ment. Majd másodikán elkezdődött az iskola amikor behívták Magdát a tanáriba. Ott volt az őrsvezető aki közölte, hogy Magda csak pár foglalkozáson volt és nem hazaszerető. Magda nem értette a kettőnek mi köze egymáshoz. Magda neheztelte, hogy a lányok himnuszában nincs szó Trianonról, erre már egyik tanár sem birt felelni. Megengedték, hogy kilépjen. Pesten Cilit arra utasították semmiféle mozgalomba ne lépjen be ami megváltoztathatja nézeteit. Magdát viszont arra kötelezték, hogy apjának töredelmesen bevalljon mindent.40 év múlva ellátogat ide mindenki örül neki és ő Korondy tanár úr nyakába ugrik de Fejért észre se akarja venni.Cili könyörög Magdának hogy lépjen vissza hogy ne rúgják ki őt. Apjának elmondja a történteket és az teljesen összeomlik. Sejtette, hogy lánya nem jár el a foglalkozásokra. Apja azt mondja, nem tud neki segíteni ebben a bajban. Magának kell ezt megoldani, ha kirúgja őt a csapatból akkor még többet akar kérni és soha nem tud majd eleget tenni.”Ha lerúgja a lécet, rakja újra!”. Fejér előtt nem bírt megszólalni, többi gyerek segíteni akart neki de nem tudtak. Ebben a gyűlöletben élt hatodik második félévétől egészen az érettségiig.

Textor elvette Stupica Szerénát. Volt egy egyetemi meghallgatás, mely után 1 hétre hívatta őt Milánó. A vád az volt, hogy hazudik és nevetségessé tette az iskolát. Az volt a baj, hogy azt mondta a kedvenc olvasmánya az Aeneis. Behívatták a szaktanárt és kiderült hogy nem hazudott. Ebben az évben néha nagyon jó néha nagyon rossz attól függ kivel van órája.

11. rész: Az első előhalál

A fejezet úgy kezdődik, hogy Magda az anyját kérdezi arról, hogy mit is jelent ez az előhalál dolog. Elmagyarázza, hogy nagyon sok ilyenben lesz része és hogy mindegyik egy kicsit megöli majd, úgymond felkészíti az igazi halálra. A következő helyszín Bánkút kirándulás, gimnázium 6. osztály.A tanárok: Förstler (francia tancsi, ő szervezte), Móré Mária, Graál Adél (a nagykedvenc töritanár), Korondy(?) és Ágoston András (latin tanár, akibe Magda halálosan szerelmes volt).

Ágostonért egyébként mindenki oda volt. Magda szívesen zaklatta volna, de valahogy a tancsi mindig lekoptatta. Azonban volt egy csaj(osztálytárs) nevezetesen Baraczkondy Borbála, aki viszont mindig ott volt a tanár seggében. Épp ezért Magda irtó féltékeny volt rá és utálta, mint a fene és ezt a lányt szimplán csak Csinszka-fejűnek hívta. Szerinte semmi szép és érdekes nem volt benne, sőt valahogy mindig olyan halál hangulat volt rajta. Az egész kiránduláson egyébként mindenki másképp viselkedik. Magda külön kiemeli Förstler tanár urat, aki a tőle nem megszokott módon átvette a kiránduláson a vezető szerepet. Mert hogy számukra ez az ember egy vajas-mézes kenyér = az óráin, ha felelnek is nem ír be jegyet stb. Magda azt is elmeséli, hogy később erről a tanárról mintázza majd az Abigélben König tanárurat. 

Este a tűz körül mindenki oldottabb. Pálma valami kabarét ad elő, meglepően jól. Förstler pedig felolvassa a hadinaplóját. Kiderül, hogy mondhatni háborús hős, tehetséges volt, azonban mindent feladott egy osztrák lányért, aki máig a felesége.Teljesen félreismerték. Tiszteletére Cili énekel neki egy osztrák dalt.Kicsit később, már alváshoz készülődnek. Magda észreveszi, hogy a hálóteremben egy ágy üres, a Csinszka-fejűre gyanakodik. Graál Adélnak akar szólni erről, azonban mikor bekopog Móré közli vele, hogy Adél kiment sétálni egyet, mert fájt a feje. Ekkor Magda úgy dönt, hogy kideríti mi is történik itten. Kimegy körülnézni, de nem megy messzire csak a nap folyamán felfedezett vadrózsa bokorig tervezte. Nos ott a padon épp Ágoston smárolt az agyon gyűlölt Baraczkondy Borbála (Csinszka-fejű) kisasszonnyal és mindezt Graál Adél egy fa mögül követte végig nagy figyelemmel.

Az első előhalál, azaz az első csalódás. Csalódott nagy szerelmében Ágostonban, valamint a példaképében Graál Adélban, mert ő is csak egy átlagos nő, ráadásul nem másba szerelmes ő is, mint Ágostonba.Az események után hatalmas sírás-rívásba kezd Magda majd Cili próbálja megvigasztalni. Hazaérvén letargikus hangulat fogja övezni a lányokat a történtek miatt.Szóval miután Magda taglalja, hogy mennyire szerelmes Ágostonba elmesél egy kis szösszenetet. Magdának, Cilivel ellentétben, valahogy senki se udvarolt és már amúgy is kezdte megunni, hogy fiktív karakterekhez megy férjül stb. Ekkor azonban kínálkozott egy csuda lehetőség: Levelezés német diákokkal. Magda ezt megpályázta, arra hivatkozva, hogy legalább jól jön neki egy kis gyakorlás. Ez a levelezés egyébként csak őt érdekelte, a többi osztálytárs valahogy nem rajongott az ötletért. Az apja egyébként ez egyáltalán nem támogatta, érezte a hátsó szándékot a dologban, épp ezért ezt a levelezés csak úgy jöhetett létre, ha ő is elolvasta a kapott leveleket.

Elkezdett tehát levelezni nevezetesen Fritz Lehnerrel. A levelezés egyébként német részről lett kihirdetve, úgymond kereskedelmi kapcsolat kialakítása miatt. Na tehát ment az üzenet váltás ezerrel. Lehner mindenféle képeket küldött, udvarolt Magdának és ez nagyon tetszett is neki. Közben kiderült, hogy annyira nem is diákok ezek a diákok. Lehner magát egy konyhai eszköz kereskedőnek mutatta be. Magda viszont egy kicsit elferdítve mutatta be ezt az embert az osztálytársainak: egyetemista és nagyon okos stb. Na mindegy, később kiderült, hogy ez az egész levelezés egy információ terv része volt és hogy Lehner valójában egy német katona volt. Ez ismét egy kisebb csalódás volt Magda életében. Később majd Bécsben találkozik ezzel az emberrel..

12. rész: Te ne odamenj, Villő

Az egész fejezet Textor Ádámról szól.
- ő is trianoni árva akárcsak Cili 
- anyja meghalt spanyolnáthában, később ezért züllik el: iszik, kártyázik az iskolában, prostituáltakhoz jár, de egyébként a nők nem érdekelték (amúgy zseni, később kitűnőre érettségizik)

Azonban az iskola nyilván ezt a viselkedést nem támogathatta: tanulhatott az internátusban, de a koleszból el kell mennie, jött egy jó lehetőség: Stupica hadimilliomos, szalámigyáros lányát Szerénkét korrepetálhatta. Szerénke beleszeretett Textorba azonban ez nem volt viszonzott. Textor kitűnő érettségije után beállított részegen Stupicáékhoz és közölte, hogy neki több pénz kell, jobb állás, mert orvosira szeretne menni (amúgy azért ivott, mert nem kapott állást).

Stupica ajánlata: elvégezheti az orvosit az ő pénzéből, ha utána elveszi feleségül Szerénkét Textor az első kitűnő év után alá kellett, hogy írja ezt a szerződést (megtörtént). Szerénke ezt nyilván elhíresztelte, mert buta, Textor még inkább megutálta ezért, de sajnos köteles volt elvenni, közben a szál visszatért Magdáékhoz: A Terrárium tagozaton kötelezők voltak a táncórák. Cili szerette azonban Magda annyira nem. Ment a tánc, és itt találkozott Cili Textorral, majd egymásba is szerettek. Miután Szerénke elhíresztelte házasságát Textorral vslamint annak körülményeit, mindenki tudott róla, Cili is csak azzal nem volt tisztában, hogy ez az ember az ő Textora. Persze később ez is kiderült és ez egy kicsit letargikus állapotba tette Cilit. Csak a templomban tudnak találkozni, a fejezetben egyébként Magda említést tesz egy színdarabról is, amit ő maga rendezett.

Ide meghívta Textort is. A fejezet elején elmondja egyébként, hogy Disznótor című darabjában Textorról mintázza Gáborka figuráját, gondolom ez a színdarab jelenik meg később is ebben a fejezetben. Elmeséli, hogy Textor fősebészként dolgozott Tokióban és hogy elvált Szerénkétől helyette van most egy japán felesége, akit a színdarabra is elhozott. Magda elmondta, hogy mennyivel jobb lenne, ha Textor mellett Cili ülne, azonban akkor a színdarab se jöhetett volna létre (valószínűleg ez egy ilyen memoir Cilinek, mert az utolsó mondat a fejezetben az az, hogy 5 éve már, hogy elmentél)

13. rész: A szörnyeteg lábnyomai

Leírja, hogy hetedikesként kevesebbet törődik Ágostonnal és Cilit sem érdekli már Textor. Az egyetlen hely ahol a két trianoni árva találkozhat az a templom. Cili szerint Ágoston Magdolnát használja alibinek. Egyre többet beszélget Magdával, pedig eddig elutasító volt. Adél is Magdolnát szemelte ki, ugyanis ő az egyetlen aki rajta kívül látta, hogy mi történt a kiránduláson. Móré átveszi az osztályt Ágoston helyett, mivel a tanár betegség miatt hosszabb ideig lesz távol, de az oktatásnak tovább kell folynia. Adél behívatja Magdolnát, hogy elbeszélgessen vele, azt kéri, hogy az apja védje meg Ágostont a tárgyaláson nehogy kirúghassák.

Magda ógörögre kezdett járni Boldnerhez, egyre több volt a teendő. Magda bement apjához elmondani neki Adél kérését, de ő nem is tudott és nem is akart segíteni, elmondta, hogy Ágostonnak vége és nyugdíj előtt elbocsátják és, hogy Adél volt az aki feladta őt, és ezek után még van képe ilyet kérni. Arthur az unokatestvér vissza költözött Debrecenbe és egyre több időt akart Cilivel tölteni. Cili közölte Magdával, hogy ne sajnálja már ennyire magát, hanem inkább Adélt vagy Ágostont, mert nekik sokkal nagyobb veszteni valójuk van és Magda is bűnbe vitte volna Ágostont, ha a tanár engedi. Anyukája szerint nem kell sajnálnia ezt az ügyet, sírjon amennyit szeretne, de jusson eszébe, hogy felesége volt és boldogtalan élete lett volna mellette. Cilit és Arthurt össze akarják házasítani, Cili úgy néz Arthurra mintha a bátyja lenne, de Arthur szerelmes lett Cilibe.

A család ellátogat a színházba, ahol Cili Szeréna mellett ül, addig remeg és fél, hogy rosszul lett és az anyjuk kivitte őt is és Magdolnát is. Stupica megfenyegeti Szabó Eleket, hogy ha a lánya boldogsága útjába mer állni Cili, akkor megöli. Reggel az újságban olvassák a hírt: Ágoston megvágta az ereit a tengerparton, de nem lett semmi baja túlélte, ezek után Magdolna soha nem hallott róla.

  1. rész: Minden csak jelenés

Ágoston védelme érdekében azt mondták szívrohamot kapott és az újságok hazudnak. Közben Magda várta, hogy az érettségi időszakban mit fog ellene tenni Fejér. Korondy elment hozzájuk és kérte Magda szüleit, hogy tartsák benne a lelket, nem lesz semmi baj az érettségin. Huttra elmondta, hogy Ágostont senki nem látogathatja és betegágya mellett hallgatták ki. Cili a nyár nagy részét Balatonon töltötte, nem beszélt se Gianniról sem Textorrol, csak a könyvekről, amin az élete múlhat.

Magdához instruktort fogadtak, hogy segítsen az érettségi tételeket kidolgozni Fejér tantárgyaiból. Mórét baleset érte (ő vette át a latint) lesodorták a villamosról, lába eltört. Möszijő a gyerekek idegrendszerét nyugtatgatta és nem tartott franciát, ami amúgy sem érettségi tantárgy. Ágoston nem csak tanított, hanem tanítani is tanított, mivel Magdának engedte, hogy kezelje a naplót és feleltessen, erről Milánó ki is kérdezte Magdát. Nem volt a városban rendes latin tanár, ezért megkérte Móré, hogy legyen Magda a latin tanárnő.

Fejér óráján fizika kísérlet közben Magda becsukta szemét és fülét, és nem figyelt a órára ezért beírást kapott a kiskönyvbe amit alá kellett íratnia. Az apukája tudomásul vette, majd mosolygott egyet. Elkezdett Móréval kötekedni, mert ő azt érezte mindent jobban tud, ezáltal Móré jelentette az igazgatónál, de Milánó félt, hogy még egy botrány hatására Magdát kiveszik ebből az iskolából, ezért elsimította az ügyet. Nem indult senki az országos versenyen az iskolából, amire Magda nagyon bánatos lett. Fejér azt mondta, hogy ha magyar versenyre merik küldeni Magdát, akkor feljelenti a testületet

  1. rész: Jövőt gurít a dinnye, nem tartja vissza gát

Elmeséli, hogy az ő tehetsége már családi hagyomány, és ez nem számított semmilyen nagy dolognak, nem úgy mint Cili muzikalitása. Cilire mindig fényes, csillogó szemmel nézett az anyja, mivel az ő tehetsége egykori önmagára emlékeztette és amit a vérszerinti lányától nem kapott meg, azt Cilitől megkapta. Jól énekelt, zongorázott. Apja volt legfiatalabb a 14 testvér közül, ő nősült legkésőbb. Arthur megszökött Bartók kedvért otthonról, ez a szüleinek nagyon nem tetszett, ők nem voltak olyan elfogadók, mint Magdolna szülei. Itáliába nem engedték el, így Pestre szökött és beiratkozott a zeneakadémiára.

Elvira (Arthur anyja) eltervezte, hogy Cili és Arthur összeházasodnak, mivel Magdolnát bolondnak tartotta és eleve az unokatestvére volt Arthurnak. Tonelli öregebb volt Arthurnál, karmester volt. Öregarthurék tőle is féltették fiukat, hiszen ugyanolyan Bartók kedvelő volt. Nem akarták, hogy a politikai viszonyok miatt elmenni kényszerülő Bartókot kövesse Arthur. Cili észre sem vette mit terveznek, de az anyja és Öregarthurék akarták a frigyet. Cili apja azt mondta őt nem érdekli csak a lánya boldog legyen. Cili nem vonzódott testileg Arthurhoz és ezt próbálta is éreztetni vele. Arthur nagyon igyekezett és bemutatta neki milyen világban élhetne, ha összeházasodnának.

Arthur hozta magával ellenségét, mert Tonelli beleszeretett Cilibe és frigy lett belőle. Gyümölcspiacon találkozott Tonelli és Cili. Cili segített Tonellinek, mert jól tudott olaszul, és mondta neki, hogy váltassa fel a pénzt, mert itt nem tudnak ilyen nagy összegből visszaadni. Magda kifizette a dinnyét, hogy ne rohangáljon Tonelli a vagyonával. Egy órán belül Cili csokrot kapott Tonellitől. Milánóban volt egy háza, de annyira megszerette ezt a környéket, hogy vett itt egy házat, hogy legyen hova hazajönnie Cilinek és kipihenni fáradalmait.

  1. fejezet: Pál fordulása

Katalin új diáklány az iskolában, aki Milánó rokona. Felmerült a kérdés Magda, Pálma, Lidika és Cili között, hogy bevegyék e "csapatukba".
Lidika és Pálma ellenezte, mivel úgy gondolták, hogy ha Milánó rokona,akkor ő sem különb nála. Úgy gondolták, hogy Katalinnak nincsenek se érzései,se ambíciói. (Katalin szerelmes volt Arthurba)
De Cili kiállt mellette, mert tudta,hogy Katalinnak eddig csak olyan fiúk udvaroltak, akik ilyenné tették. --> Cili felismerte, hogy ki lenne Katalin számára az ideális férj.

Cili nagyon szomorú volt ( amiért hozzá kell menni a vén csókához?), ami nem látszott kívülről rajta, csak egyedül Magda tudta, amikor kitette szellőzni az ágyneműjét, mert a kispárna vizes volt a könnyei miatt.
Megjelenik az Elfújta a szél --> Magda Cilit Melanie-hoz és Ashleyhez hasonlítja.

Az utóbbi időben az anyuka főleg Cilivel foglalkozott, így Magda és az apja sokat beszélgettek. Magda Bécsről faggatta, de az apja hangjában aggodalom hallatszott. Volt egy este, amikor azt fontolgatta, hogy mégse engedi el Magdát Bécsbe, mert Ausztria akkoriban csupa feszültség volt (kancellár gyilkosság). Magda elmondta Cilinek, hogy miről beszélgettek, de Cili egyáltalán nem lepődött meg, inkább csak azon csodálkozott,hogy az apjuk még így is elengedi Magdát Bécsbe. Cili megkérte,hogy vigyázzon magára, de Magda nem figyelt rá, mert Lehnertől( levelezőtárs) mindent másképp tudott. Cili elmondta,hogy Gianni szerint hamarosan háború lesz, aki játszott Hitlernél és Mussolininél is.

Másnap az iskolában Magdát nem hívta ki felelni Fejér, nem is piszkálta,csak nézte( nagyon rossz színben volt). Magda reménykedve gondolta,hogy hátha meghal az írásbeli érettségi előtt. Az osztályvizsgán nem feleltette Magdát --> mindkét tárgyból közepest kapott, ami felháborította, mert kettest akart (?). Vizsga után Katalin búcsúzott el tőle az osztály nevében, majd amikor Fejér megkapta a csokrot, intett Magdának,hogy kövesse. Fejér kint vára a folyosón és amikor Magda is kiért, a kezébe nyomta a virágot, majd kis idő után bocsánatot kért Magdától és kérte,hogy ne gondoljon majd rá gyűlölettel, végül bement a tanáriban.

Magda csak állt a folyosón kezében a virággal, majd amikor kiakarta dobni azt, kilépett Korondy a laboratóriumból. Magda elmondta, hogy mi történt és agybetegnek nevezte Fejért. Erre Korondy elmesélte,hogy nem agybeteg, hanem az apja embóliában szenved, és nem tud haza menni hozzá. Majd megkérdezte Magdától, hogy megköszönte-e neki ,amit hallott. Erre Magda felháborodott, de Korondí leteremtette, hogy Magda hozta rá a bajt és utasította,hogy ha legközelebb látja,akkor menjen oda hozzá és nyugtassa meg, majd K. visszament a laboratóriumba. M. többet nem is látta Korondyt, csak amikor eljött az írásbeli napja.

A magyar írásbeli után Magda lépett ki először a teremből és a folyosón ott állt Korondy is. Magda elsírta magát, majd Korondy közölte vele, hogy Fejér nem lesz jelen, mert meghalt az apja. Ezek után kérdőre vonta,hogy boldog-e, mert az ő átka miatt halt meg Fejér apja. M. megint elkezdett sírni, erre Korondy megfogta a vállát és előrelökte,hogy induljon, majd elmondta neki,hogy úgy szerette Magdát, mint a fiait és úgy nevelte, mint egy királykisasszonyt, végül megkérte,hogy ne hozzon rá szégyent,mert megérzi a sírban is. Magda mire visszafordult, Korondy eltűnt, majd a lelkében az Isten is azt mondta hogy: "Ne hozz szégyent rá, mert megérzi a sírban is."

  1. rész: Intermezzo

a középiskola utolsó éve
Fejér Margit tanárnő (számtan+fizika) most már teljesen átnéz rajta, hatodikban összevesztek
- fél, hogy az érettségin majd megszívatja

Előzmények:
- a tanárnő eldugta a dolgozatfüzetét, amely hibátlan volt, de ő mégis rosszindulatú osztályzatokat adott rá
- azt hazudta, hogy Magda nem adta le a dolgozatfüzetét
- kicsúfolta, megszégyenítette Magdát
- Magda megátkozta őt
Ady öccse, Ady Lajos, a tankerületi főigazgató ellátogat a számtanórára
- Fejér sosem feleltet, de most Magdát hívta ki a táblához (nagyon ügyes volt, nincs beégés)
Fejér rosszul van, apja beteg lett, ápolná is, de neki érettségiztetnie kell majd
egy bizonyos Ágostont nem tud elfelejteni
- Magda szerelmes volt belé
- a férfi eltűnt
-"Ágoston nemcsak latinra tanított mesterfokon, de önmagam testének kiszámíthatatlan esetleges válaszai felismerésére is."

- egy Lehner nevű férfitől kap leveleket
- nincs sok férfival kapcsolata
önképzőkör pályázatára adja be műveit
- a pályázat jeligés, de nem akarja, hogy ráismerjenek, ezért nem ókori neveket választ (Csínom Palkó, H-mol scherzó, Öreg Bence, Pipadohány, Bizánc) mindet megnyeri, első, 150 pengőt nyer összesen
- Milánónak kellett volna átadnia, de ő őrjöngött ezen, és törölte az átadási ünnepséget (no ünnepség, de átvette a díjat)
- Magda szét akarja osztani a pénzét, apja ki akarja küldeni külföldre nyelvet tanulni (német, Bécs)
András Annáék elköltöznek Amerikába (ő Magda "egyetlen vetélytársa")
- karácsonykor külön bizottság előtt kell érettségiznie, az eredményt senki nem mondja el, szó nélkül megy el
- Magda az őz miatt mérges volt rá, de az állat ekkor már nem élt, kiszököt és elcsapta a villamos
- meglátogatja Cilit és Magdát, de ők szóhoz sem jutnak meglepetésükben
- a lány megeszi Magda félig megevett linzerjét, amit neki tilos enni, majd a nyakukba borul és elmegy
- Cili szerint adni kellett volna neki egy zacsi földet
- Graált is utálja (ő is tanár)
- Móré tnő (latin) csak alsó tagozatban taníthatna, nem is tud annyira latinul, mint Magda


-Magda állandóan alattomos kérdéseket tesz fel, amelyekre nem tud válaszolni
-elhatározta, hogy azt, amit ellene Fejér tesz, Mórén bosszulja meg
Magda apja bekötteti lánya versesköteteit(3+1: Monaco, Rákhel szíve zenél, Villa Diavolo + A Hold királya, és ez valójában Ágoston, ebből mesejátékotn is csinált)
Cili Textorba szerelmes
Cili menyasszony - egy mesterhez, akit Gianni-nak hívnak, fog hozzámenni (hetente jön látogatni menyasszonyát)
-Itáliába fognal költözni, ezért, amíg még Cili otthon van, Magda anyja inkább Cilit szeretgeti (neki nagyobb szüksége van rá, ugyanúgy olyan férfihez megy majd hozzá, akit nem szeret, mint ahogy anyja, aki Szabó Elekhez ment feleségül)
-nincs hozománya, de a férfi mondta, hogy majd az ő édesanyja gondoskodik mindenről, csak a legkedvesebb tárgyait vigye magával
-a férfinak már volt két menyasszonya: az első meghalt, a második elvált
-Cili anyósa: Marquesa Lucretia
-anyósa kedvére idomíthatta Cilit, meséket mondott neki (Cili megszerette őt), nagyon büszke volt a fiára, elvárta mindenkitől, hogy tiszteljék őt azért, mert ilyen derék fiút szült
nagy ugrás: Cili gyermeket várt, amikor meghalt, anyósa nagyon hiányolta őt (Cili férje pedig sokszor őrjöngött)

18. rész: Lalage mosolya
Fejér elment a suliból
-Magda megijed, mert imái meghallgattattak
töriből csak osztályozóvizsgát kell tenniük...
-nincs írásbeli, nincs szóbeli, mert Ihászné, az új tanár kb. semmit nem tanít nekik (az ateistákkal nem foglalkozik, Lenin, Sztálin, Marx teljesen kimarad ezért)
szóbelizniük 4 tárgyból kell: magyar, latin, német, fizika
Magda a magyar írásbelinél Arany margitszigeti gondolatait elemezte
-az államtitkárnak nagyon tetszett, kíváncsi a szóbelijére
Milánó azt mondta, hogy aki nem tudja hibátlanul a Himnuszt meg a Szózatot, az nem is felelhet
-Magda Cilit félti, aki mindig belebonyolódik a versekbe, azt tanácsolja, hogy ha felszólítják, inkább énekelje el
-Cilit nem érdekli semmi: sem az érettségi, sem a közeledő házassága nem hatja meg (ő most szerelmi bánatban szenved)
A szóbeli érettségi leírása következik
5-en voltak az utolsó napon: Radecz, Cili, Magda, Zöldy

Magyar:

Radecz: Szigeti veszedelem (korrekt, a zárósorokat, a memoritert csak kérésre mondja el)
Simon: Ady (semmi extra, nem boncolt semmit, elfogadták)
Cili: Mikes leveleskönyve („Isten áldja meg az útjain, kedves gyermek, ez megkapóan szép felelet volt.” – főtisztelető úr)
Magda: Berzsenyi (Kölcsey lenézte B.-t, ezért Magda megvédte őt, K.-t pedig kicsit negatívan mutatta be, hogy miért szól bele olyasmibe, amihez nem ért; külön kérdéseket kap az államtitkártól pl. mi alapján minősíti egyiket-másikat, mit jelentenek egyes sorok, melyiket szereti legjobban B.-től)

Német:

Cili: Heine (Heine helyett Lessing életrajzát mondta el, de nem tűnt fel csak a tanárnak meg Magdának, elemeznie kellett a „Du bist, wie eine Blume.” sort a Buch der Liebé-ből; a főtiszt. úr szerint nem csak érti, érzi is a sorokat)
Magda: Goethe, Faust előhangja (mindenki megdicsérte, Milánó: „Akkor ez is rendben van.”; a főtiszt. úr kérdezi még őt Lessingről, meg hogy miért szereti Schillert – nem is vettek tőle mást, csak balladarészeket, M. viszont a darabjairól beszél, kérdezik, kit játszana el szívesen, ekkor nem őszinte, hanem azt válaszolja, amit hallani szeretnének: Posa márkit, aki bátor, szabadságot, pol.-i függetlenséget akar az elnyomottaknak)
Zöldy: Chamissó

Latin:

Magda: Tacitus (+ minden más!) (nem is kért felkészülési időt, el sem olvasta az elé adott Tacitus-szövegrészletet, máris lefordította; Ludwigh ideges lett, megállította, hogy ez nem jó, mert ismeri a szöveget, majd keres egy másikat, egy rakás más szöveget adtak M.-nak, mindet tudta; volt, amit kívülről is)
Fizika: Magda: Boyle-Mariotte-Guy Lussac egyesített törvénye (megy neki)
az államtitkár úr megadja M.-nak a címét és a telefonszámát, hogy keresse meg, ha ott fog tanulni Pesten; Cili utána összetépte a papírt és kidobta, Magda pedig nem szedte ki, mert úrinő nem kukázik)

19. rész: Az Úr a kártyából

Gianni a tuti autóján akarja a suliba vinni Cilit meg Magdát, az apjuk ezt nem engedi, hogy a többiek ne irigykedjenek. Cili a Dóczi törvényei miatt a jegygyűrűjét sem vehette fel. Elmennek gyalog a suliig mindhárman. Gianni már szólt az anyjának, hogy menyasszonya van, ez megdöbbentette. Az esküvő szeptemberben lesz, ha majd hazajön Magda Ausztriából. Cili protestáns.
Cili márciusban múlt 18, Gianni 52 éves, anyja 70.
Cili jó, Magda színjeles bizonyítván
yt kapott. Kibédy mindenkihez szól vmit, Cilihez, hogy énekelje szebbé a világot, Magdához, hogy 4 év múlva találkoznak. Cili szól, hogy M.-nak meg kéne köszönnie mindent Korondy tanár úrnak. M. berontott, a nyakába ugrott és sírtak mindketten. Majd azzal búcsúzott K., hogy ha tényleg tanár lesz, ismerje fel másokban a "szabálytalan tehetséget", ahogyan ő is felismerte M.-ban.
Hazamennek, otthon Gianni várja őket. Ebéd, majd gyűrű. Mindenki kap puszit vagy ölelést G.-től (még Ilka néni is). Utána G. adott egy nyakláncot Jablonczay L.-nek, az anyának, aztán Cili is, Magda arany karkötőt kap, kígyósat. Valaki telefonál, az apa felveszi, de akkorra a másik oldalon letették. Cili elpirul. Egy fehér csokor érkezett, Magda azt hitte, neki jött Ludwightól, de valójában Cili kapta, névtelen üzenettel, Cili eltávolíttatja Ilka nénivel, mert ő férjhez fog menni, sosem fog megcsalni senkit.
Az iskolatársakkal meg a tanárokkal beszélgetnek a banketten, aztán az asztalnál Magda Ludwigh tanár úrral beszélget. Magda nem akar szónokolni, ezért nagy a csend. Milánó rokona, Katalin kezd beszélni, de M. végig Ludwighot (az államtitkárt) bámulja, ő meg Magdát, nem is hallja, mit mondanak. Később beszélgetnek is, kiderül, az államtitkár özvegy és van egy kislánya. Magda megmondja, hogy elutazik, Ludwigh megpróbál közvetlenebbül beszélni vele, de M. jól nevelten, kicsit színpadiasan viselkedik és elköszön. A villamosnál megpillantják Textort, este 7-re érnek haza. Lefekvésnél mégis bekerült a nagy fehér csokor a szobába.
  1. rész: Nagyműtét

Leírja, hogy Cilivel kezdetből különböztek egymástól, de jól kijöttek egymással. Sose volt Cili közlékeny, nem mondta el ha valami baja volt. Elmondja hogy későn vette észre még kamaszkorukban, hogy mi alakul ki Cili meg a Textor között. Megbánta hogy faggatta őt, mert később megtudta mi volt köztük. Textor "kalickában tartotta" féltékenységből. Cili Textort mint élete társát választotta, de rajta kívül senkit nem ő választott életében, mindenkihez a sors sodorta. Egyszer Cili kiakadt mert Magdi a Toldi c. színdarabban túlságosan műveltnek képzelte el Toldit.

Majd visszatér a Textoros szerelemre, milyen tragikus is volt az Cilinek, és hogy Textornak milyen nehéz volt a sorsa árvasága miatt. A város élnénken figyelte kibontakozó románcukat, volt valami tánc is, és a Stupicának pedig szólt valaki. Aztán áttér a szülei viszonyára, apjával sokat tudott beszélni miután az anyja Cilivel töltötte az éjszakákat.Cilitől kissé eltávolodott az apja. Elszomorító volt neki, hogy mindkét lánya szerelem miatt szenved. Egyedül Piroska vette észre hogy valami megváltozott a családban. 20 évvel Cili halála után meglátogatta Franszoát, aki elmondta hogy ott találkozgattak, Cili és Textor, teázgattak.Az egész város Ciliékről beszélt, de nem tudták hogy ott találkoznak Franszoáéknál. Milánót (?) kissé feldühítette amikor hallott az ügyről. Csinszkának minden szépen ment, az Ágoston pedig szenvedett. Egy kövér ember pedig berontott Milánóhoz (ez a Milánó az igazgató?) és kijelentette, ha nem szünteti meg Textor, nevelt fia, és Cili között a viszonyt, akkor megvonja a hússal való támogatást az iskolától.

Mindeközben közeledett az érettségi. Mindenkit megviselt a stressz. Megint elmondja hogy Cilinek ő mindent elmondott, de Cili neki semmit. Mindenki tartott valamitől, volt valami a levegőben, ő meg mindent elnyert valami színművészeti versenyen ott a suliban. Piroska meg csak azért is a Stupicáékhoz járt húst venni, és úgy tett mintha nem lenne semmi, kérdésekkel bosszantotta őket. Volt valami szokás, hogy a torta tetejére kávébabbal kitettek egy betűt, ami sokat jelentett annak, akinek felkínálták ezt a lehetőséget. Cili kapta meg az anyjától, de nem merte kitenni a T betűt. De nem mert kitenni semmit, ezért az apja vette a tortát maga elé, kitett egy J betűt majd kimentette magát és lelépett. Az anyját csak Cili dolga érdekelte, Magda szenvedésével nem foglalkozott. Az apjának bajai voltak a szívével, az örökletes volt a Szabó családban.Magda Lehnerrel levelezett aki mindig náci levelezőlapot és képeslapot küldött neki.

Egyszer Cili fura illatú volt amikor hazaért. Gyorsan lemosta magától, majd az apja ért haza, aki sápadt volt, szívbajai kiújultak. Gyorsan bementek a kórházba. Majd otthon Magdát csak az érdekelte hogy merre járt Cili. Arra gyanakodott, hogy az apját az bántja, hogy látta Cili kivel volt. De az apja kiborult, hogy Piroska fogja vissza magát, hagyja őket. Cili tudta mi volt, Magda nem. Megütötte Cilit, életében másodszor.Majd az apja kiabált Cilivel, Piroska meg Csederkey valami bált szerveztek Debrecenben ahol adakozás lesz Cilinek. De az apja becsületét ez nagyon sértette. Látni sem akarta Piroskát a házukban egy ideig.Piroska mindenkinek elpanaszolta hogy Magda apja nem engedte hogy bál legyen. A város meg megvetően nézett rá, azt hitték hogy a város pénzét akarja saját ügyeire költeni. Fel is jelentette őket valaki, azt gondolták hogy Piroska volt. 

Évtizedekkel később találkozott Szerénával aki elmondta neki hogy az apja majd belerokkant amikor megtudta, hogy Magda apja miatt mégsem jött össze az a bál, ami neki nagyon jó lett volna. Egyszer Textor hirtelen leszólította az utcán, beszéltek. Mondta hogy adja át Cilinek, ne foglalkozzon ővele, csak meneküljön messzire tőle. És hogy inkább Tonellivel foglalkozzon. Textor mestervizsgáján meghalt a beteg.(?) Amikor Magda át akarta adni Cilinek ő már tudta hogy mit akar majd neki mondani és Beethovent énekelgetett ott az előszobában. " Cili várhatta, ami történt, mert egy kicsit hallgatott, aztán rákezdte Elise üzenetét: Elvitt mindent, Isten óvja őt, óvja, óvja!"

  1. rész: Ibitur

Gianni eljegyezte Cilit, aki megviselt az utolsó gimnáziumi éve miatt. Magda sokat gondol Ludwigra. Azon elmélkedik hosszan hogy milyen is a sors, meg hogy ő miniszterné lesz, Cili pedig híres karmester felesége.
Apja és anyja is félti a lányokat akik kilépnek az életbe.

Magda készült az utazásra Ludwighoz, Bécsbe. A szülők elég feszültek. Félnek hogy Magdi nem bír majd magával. 10 percen át beszél a SEMMIRŐL. Kíváncsi rá, milyen lesz a menekülésként létrejött házasság. Cili bevallja este Magdinak hogy egyedül lesz nélküle, mert eddig ő gyerekkoruktól fogva mindenben segített neki. Megkéri hogy valami ajtót és ablakot mutasson meg neki hogy hogyan nyílik. És hogy az orgona fa elbírja-e Textort. Magdának bűntudata lett mert segített Cilinek megtörni textor akkor még nem megköttetett házasságát.
Másnap reggel Gianni megszervezte hogy a búcsún mindenki ott legyen. Piroska is ott volt az állomáson hogy elköszönjön. Az apja Horatius szavaival búcsúzott, azt kiáltotta hogy "Ibitur".

A vonaton ülve hallja, hogy Ludwig otthona a Gellért-hegyen volt, az Abigél c. filmben valami tábornoknak a háza Ludwig házának a mása volt. Nem tudja mit fog kezdeni Cili nélkül. Majd megjelenik Ananké (nem tudom ki az) szörpárus álruhában, és magda látta ahogy ő azt gondolta magában hogy edződjön az utazáshoz, mert egész életében utazni fog, és azt írja majd vissza, amit most otthagyott.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartetelek5.blog.hu/api/trackback/id/tr6515557014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása